Galéria – Tósokberénd

Regös Nyugdíjas Klub – 30 éves

Veszprém vármegye csodái

Újrahasznosított divat és közösségépítés

Weinhardt József harmonikaestje

A rajzpályázat díjkiosztása

Mézeskalács díszítő workshop

Megvalósult programok

tosokberend

Elkezdődött az ötletelés augusztus végén. Lelkes kis csapat kezdte meg a munkát, mindenki megtalálta a neki tetsző feladatot. Azóta is töretlen a lelkesedés.

30 éves a Regös Nyugdíjas Klub

Május 13-án ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját a Regös Nyugdíjas Klub Tósokberénden.

Az ünnepségre meghívták a Polgármestert, az Alpolgármestert, az „Életet az éveknek Nyugdíjas Egyesület” vezetőségét és a Nyugdíjas Klubok Klubvezetőit is. A méltó megemlékezések, az énekkaruk műsora, a zenés dalok emelték az ünnepség színvonalát. A finom vadpörkölt, a többféle savanyúság, a finom apró sütemények és a kétféle torta emlékezessé tették a délutánt. A szervezésben, műsorban a Modern Tósokberénd csapat tagjai is segítségükre voltak, hiszen az egész programsorozat alatt ők is mindenben számíthattak a Klub segítségére, közreműködésére.

Még sok hosszú boldog nyugdíjasklubos életet kívánunk nekik!

Áprilisi programok


Veszprém vármegye csodái képekben

A költészet napja alkalmából a tósókberéndi városrészben a Modern Ajka programsorozat keretében, a Hárfa Trió előadásával egybekötött fotókiállítás részesei lehettünk. Az előadók József Attila verseket zenésítettek meg. A mini koncert után Nagy Balázs csodaszép képeit nézhettük végig.

Nagy Balázs gyermekkorát Ajkán töltötte, jelenleg Teskándon él családjával. A fényképezés számára családi örökség, nagyapjáról, majd szüleiről maradt rá. Hobbiként ápolja ezt a szép hagyományt.

A kiállításra a fotós, csak szorosan a megyénkhez kötődő témákat választott. Így megtalálhatóak a vörösiszapról készült drónfotók, a Somló környékét bemutató fotók, a Balaton és Bakony témájú képek, valamint olyan felvételek, amelyek a környék természeti szépségeit mutatják be, legyen szó virágról, gombáról vagy a Tósokon most is hangosan kuruttyoló békákról. Balázs elmondta, hogy sokszor a tökéletes felvétel elkészítése fontos, de nem mindig a tökéletes a megfelelő. A jövőben a jelenleg elkészült képek a bennünket körülvevő világról nagy értékkel fognak bírni, hiszen környezetünket folyamatosan alakítjuk, építjük.

Fotókiállítás a költészet napján

↑ Lap tetejére ↑

Modern tojásdíszítés – Regősök(2024.03.24.)




Márciusi programok




Újrahasznosított divat és közösségépítés Ajkán

Négy városrész együttműködésével jött létre az a divatbemutató, amely az újrahasznosíthatóság, a fenntarthatóság téma köré szerveződött. A március másodikán délután a Modern Ajka programsorozat keretében a padragkúti művelődési házban tartott programra ellátogatott Dorner László alpolgármester, Gerencsér Hilda önkormányzati képviselő, valamint Karnics Miklós önkormányzati megbízott.

Paksa Jenőnétől megtudtuk, hogy csékúti és padragi csapat együtt mutatta be a műsorát, amelyet Bíróné Bognár Ágnes rendezett és állított színpadra. Farmeröltözet, csuhébaba, lábtörlő, táska újrahasznosítása szerepelt a műsorban, de volt PET-palackból, újságpapírból, cukorkászacskóból készített ruha is. A padragi koordinátor Galambos Béláné.

Csikólegelőről 20 szereplő lépett színpadra, de 30 ember dolgozott a műsoron. Minden generáció részt vett benne, vitték az ötleteket, amelyeket beépítettek. Pethő Anita, a csikólegelőiek vezetője elmondta, szép élmény volt mindannyiuk számára, a felkészüléssel és szerepléssel járó feladatok még jobban összekovácsolták a generációkat.

Köszöntő beszédében Rejtőné Csizmadia Márta tósokberéndi koordinátor egy filmből idézve megfogalmazta, hogy bármennyire is törekedni kell az egyéni nagyszerűségre – és törekedni kell rá, mert magától nem hullik az ölünkbe –, azt se feledjük, hogy egyetlen egyén sem erősebb a közösségnél. Hozzátette, hogy mind a négy helyszínen nagyon lelkes koordinátorok, és csapattagok voltak, hamar megtalálták egymással a közös hangot.

A fenntartható divatbemutató ötlete a csékúti csapattól ered, amelynek tagjai programsorozatbeli együttműködő városrészüket, Tósokberéndet is bevonták. A padragiak is szerettek volna részt venni a kezdeményezésben, és meghívták az ő párjukat, Csikólegelőt is. A felkészülés kezdetén kisorsolták az évszakokat, a padragiak mutatták be a tavaszi, a csékútiak a nyári, a tósokiak az őszi, a csikólegelőiek a téli divatot. A csikólegelőiek mindhárom csapatot egy újrahasznosított anyagból Kun Gyula ötlete alapján készült barátságkapuval, és minden szereplőt egy Stirling Gréta által készített 3D-nyomtatású bevásárlókocsi-érmével ajándékoztak meg. A műsor utáni vendéglátáson és beszélgetésen megfogalmazták igényüket, hogy kapcsolatban maradnak, meghívják a többieket a rendezvényeikre.

Divatbemutató: Csékút, Csikólegelő, Padrag, Tósokberénd – CséCsiPaTók

Néhány kép Tósokberénd bemutatójából
Néhány kép a társközségek bemutatójából

↑ Lap tetejére ↑

Weinhardt József harmonikaestje (2024.03.04.)

„A zene az kell”. A mondás beigazolódott, hiszen zsúfolásig megtelt a Közösségi Ház a harmonikaestre, melyet a Regös nyugdíjasklub szervezett meg a Modern Ajka programsorozat keretében. Zenét jó hallgatni, a jó zene ellazít, kikapcsol. Egy kis időre elfeledteti a malomkerék hétköznapjainkat. És Weinhardt József nagyon érti a dolgát.

Az alig 130 fős kis Veszprém megyei faluban, Barnagon született, ahol édesanyja korán felfigyelve zene iránti fogékonyságára már 7 évesen zeneiskolába íratta. Így sajátította el az alapokat, és ismerkedett meg a harmonikával. Sok-sok év kihagyás következett, munka, családalapítás. Aztán a kilencvenes évek elején ismét kezébe vette a hangszert. A harmonika mellett szintetizátoron is megtanult játszani, és egyre gyakrabban vállalt fellépéseket. 2000-ben elfogadta a magyarpolányi nemzetiségi énekkart megkeresését, és tizenöt éven át kísérte a dalkört. Az ajkai timföldgyárból vonult nyugdíjba 6 éve, jelenleg is Ajkán él feleségével, két felnőtt gyermeke és négy unokája van. Zene iránti lelkesedése töretlen. Családi, baráti összejöveteleken, falunapokon, közösségi rendezvényeken szólaltatja meg ezt a sokoldalú, semmihez sem hasonlítható dallamvilággal bíró hangszert, a harmonikát.

Igazi lokálpatrióta, családjával együtt. Köszönjük ezt a felejthetetlen estét!



Humoros divatbemutató (2024.03.02.)

Nyugdíjasaink alkotásai: csigatészta- ill. mézeskalács készítése; a rajzpályázat értékelése





↑ Lap tetejére ↑

A rajzpályázat díjkiosztása

A Modern Ajka vetélkedő sorozat részeként meghirdetett Tósokberénd Modern szemmel alkotó pályázatának eredményhirdetését tartotta a közösség február 5-én. A tósokberéndi közösségi házban Rejtőné Csizmadia Márta koordinátor köszöntőjében elmondta, hogy az egy éven át tartó közösségformáló városi programsorozatban még sok rendezvényt hirdetnek. Az eredményhirdetésre megtelt érdeklődőkkel a közösségi ház.

A délutánt Józsa Károly nyitotta meg Tósokberénd című versével, majd Somogyi László tolmácsolta saját költeményét. Verset mondott még Pálovics Tímea és Szentmiklóssy Liliána. Szurics Eszter prózáját is taps fogadta, majd a Svédországban élő Horváth Vivien a fenntarthatóság róla küldött filmet, amelyben bemutatta azt, hogy ők hogyan élnek harmóniában a természettel. Az egyetlen felnőtt, aki festményt küldött be, Kajdi Rita volt.

Az alsó tagozatosoknál különdíjjal jutalmazták Weinhardt Viola munkáját, aki Marcaliból pályázott, és a nagymamája vette át az oklevelet és az ajándékot. Az első helyezést Názer Ákos szerezte meg, második lett Csöndör Emma, harmadik Csepregi Boróka. A felsősöknél Kiss Szófia Fanni, Vér Dóra Alexandra és Németh Zselyke lett a sorrend. Az óvodásoknál Pallaga Gergő és Németh Gergő, valamint a Csicsergő csoport kapott ajándékot a rajzáért. A zsűri elnöke a városrészben élő alkotó, Ozorai Sándor volt, valamint Regős nyugdíjas klub tagjai is megnézték azokat. Mindenki ajándékot kapott a szervezőktől. A rajzokat kiállították, hogy mindenki megnézhesse.














↑ Lap tetejére ↑

Regős Farsang




Mézeskalács díszítő workshop

Nagy szeretettel és hatalmas szakmai tudással várt minket advent első vasárnapján a Közösségi Házban Patakfalvi Andrea. Andit nem kell bemutatnunk senkinek, finomabbnál finomabb sütijeit a Kristály cukrászdában kóstolhattuk, gyönyörű tortacsodái pedig sok ember születésnapjának a fénypontjai a mai napig. Mézeskalács díszítési technikáit és receptjeit pedig most velünk is megosztotta, és biztosan állíthatjuk, hogy az idei ünnepi asztalra már otthon is rutinosan készítettük a díszes süteményeket.

↑ Lap tetejére ↑