Fenntartható fejlődés – Tósokberénd

Zöld napok az iskolában

A szemléletformálás a fenntartható fejlődés tanulása már gyermekkorban el kell, hogy kezdődjön. A Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda negyedik alkalommal regisztrált és kapcsolódott be a projektoktatást lehetővé tévő Fenntarthatósági Témahét április 22-26-ig meghirdetett programjaiba. Az idei Témahét öt környezettudatos témában kínált tananyagot a diákok számára: a levegő és élővilága, szabadidő, körforgásos gazdaság, hulladék és tudatos fogyasztás. Mindkét korosztály, az alsó, illetve a felső tagozaton tanulók is válogathattak az őket érdeklő interaktív, játékos tevékenységek, óratervek és mintaprojektek közül. Nyolcadikosaink Áder János, volt köztársasági elnök tanóráját is megtekintették. A kedvezőtlen időjárás miatt a pénteki környezetvédelmi napra tervezett faültetés, környezetrendezés, kertészkedés és szemétszedés elmaradt, illetve áthelyezésre került. A zöld programok zárásaként felsős diákjaink érdeklődéssel hallgatták Vági Károly településmérnök prezentációval színesített előadását az egyház és a fenntarthatóság kapcsolatáról. Karcsi a Modern Ajka, Modern Tósokberénd csapatának oszlopos tagja is.

Komposzt és konyhakert

A tósokberéndi városrészben szinte minden háznál található virágoskert, konyhakert és komposztáló. Az utcákon sétálgatva rendezett portákat láthatunk, mind a régebbi, mind a modern, új házaknál. Találkozhatunk olyan házzal is, aminek a kapuja elé kikerülnek a felesleges palánták, bujtások, és ezeket bárki szabadon elviheti.

Papírgyűjtés

   

Doma Barnabás és osztálytársai egy régi hagyományt elevenítettek fel a közelmúltban. Kordéval járták a környező házakat és gyűjtötték a papírhulladékot az iskolai papírgyűjtésre. Elmondásuk szerint nagyon jó buli volt, igazi közös program, mely több napjukat is lekötötte.

Üvegek

Illés József és Szentmiklóssíné Bolfert Erzsébet a hulladék üvegekből készítenek csodákat. Ezt írták alkotó munkájukról: Számunkra fontos hogy megmutassuk hogy egy palack bor elfogyasztásával, nem ér véget az üveg élete. Sőt talán akkor kezdődik mikor kicsi fantáziával használati tárgyként tovább életünk része maradhat. Kínálóként, medálként a nyakunkban vagy a kulcs csomónkon. Akár otthona lehet egy tő virágnak.