5. számú Általános Iskola és elődje

5. számú Általános Iskola és elődje

 

Tatai Zoltán több könyvben dolgozta fel Bódé történetét, ezek között szerepel az iskola története is. Az első hiteles emlékek 1881- május 19-én kelt dokumentumban olvasható. Az okirat szerint a bódéi katolikus fiókiskola védura és tanítóválasztója a hitközség. Ekkor az egy tantermes iskolába 27 tanuló járt. A név szerint ismert legrégebbi tanító Turi Gejza volt.

Az iskola története szakaszokra osztható, melyet egy-egy tanító neve fémjelzett.

Az első időszakban Hauzer Ádám helybeli képesítés nélküli tanító vezette az iskolát.

A második időszakot Tikos Veronika az első női tanító tevékenysége jellemezte, majd a harmadikat szakasz Adler Sándor nevéhez fűződik.

A negyedik szakaszban Király János vezette az iskolát, aki a leghosszabb ideig volt itt tanító, igazgató. Ez alatt az idő alatt jött létre a kor követelményeinek megfelelő szintű szakosított oktatás.

Király János 1942-ben került az iskolába kántortanítónak, egyházközségi feladatainak ellátását Mindszenty József veszprémi megyés püspök is elismerte.

1946-tól az oktatás változásával a kicsi iskola alsó és felső tagozattal működő állami általános iskola lett. Király János tanító, majd igazgató komoly szakmai munkát várt el kollégáitól. A tanulás mellett azonban voltak túrák, gyermeknapok, tábortüzek és megannyi a cserkészetből „átmentett” program is.

Király igazgató úr tevékenységét az iskola épületben a Bódéért Hagyományőrző Egyesület egy emlékszoba létrehozásával köszönte meg. Sajnos az épület többszöri funkcióváltása miatt ez ma már csak az itt élő idősebbek emlékeiben van meg.

A bódéi iskolából a csingeri intézménnyel való összecsatolás miatt az utolsó végzős osztály 1973. júniusában ballagott el.

Ma divatos, hogy statisztikai adatokkal mutatjuk be egy intézmény működését, ezért szeretnénk mi is egy adatot idetenni. Az utolsó végzett osztályokban tanuló diákok fele tanulhatott gimnáziumban, vagy technikumban. Ebben az időben ez az arány országos adatok alapján 20-25% volt.

Néhány név, akikre szívesen emlékezünk: Horváth Margit, Bátai Ildikó, Utassy István, Makári Bertalan.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük