Bolgárkert Bódén

A bódéi Bolgárkert

 

A bolgár kertész fogalma: Kisüzemi módszerekkel melegágyi hajtásokkal, árasztásos öntözéssel zöldséget termelő kertészt jelent.

A bolgárok a törököktől lesték el az öntözés tudományát, és terjedt tovább tőlük a Balkánra és Magyarországra. A bolgárkertészek a 19. század második felében Bulgáriából települtek be Magyarországra. Módszereik, egyes eszközeik újdonságnak számítottak!

A bolgárok egyszerű, szerény, becsületes, dolgos emberek voltak. A magyarokat tisztelték, hisz a jobb megélhetés reményében jöttek ide, békében éltek velük, sokuknak munkát adtak kertészeteikben, munkásaik sok munkafogást megtanultak tőlük. De egymás között sem voltak veszekedős, civakodós természetűek. Sokat dolgoztak, csak a saját bolgár ünnepeiken és vasárnap pihentek, ha nem volt valami sürgős munka a kertészetben. Családi eseményeiket (keresztelő, esküvő) tágabb körben, a bolgár közösség körében ünnepelték meg. Az otthoni szegénység után jobb életkörülményekre törekedtek, otthon maradt rokonaikkal jó kapcsolatokat tartottak. Étkezésükben értelemszerűen sok volt a zöldség, gyakori nyári étel volt az uborkaleves és a nyers lecsó, több Bulgáriából hozott jellegzetes ételt főztek, pl. a sült paprikából fokhagymásan készített lecsót. Más hagyományokat is megőriztek, pl. a szilveszteri balnyica sütést a belerejtett szerencsepénzzel.

1865-1944-ig dolgoztak Magyarország 62 településén, márciustól-novemberig, bérelt földeken.

Az árasztásos öntözés technikája

Az árasztásos öntözés, mint megoldás: vízben nagyon-nagyon takarékos volt, lehetőség szerint mindig patakok, folyók mellett keresték ezért a földeket. A folyókból magas ásványi anyag tartalmú vizet tudtak nyerni, aminek csak egyetlenegy hátránya volt…hogy hideg volt, de még mindig kellemesebb, mint amit a kútból húztak fel.

A  növényeket igény szerint minden reggel öntözték ezzel az árasztásos megoldással: szívkapával nyitották meg a gátakat. Ezt a munkát csak a fő kertész csinálhatta!

Ez az árasztásos technológia annyira gazdaságos volt, hogy éves szinten egy katasztrális holdon 300-600 korona volt a költség, míg a szórásos öntözés 3000 koronába került. Rájöttek, hogy ez a gazdaságosabb módszer!

Használták még a mulcsozást és az üvegházas technológiát is. Fontos, hogy permetezés és a vegyszermentesen dolgoztak!

Az ágyások kialakításainál jellemző volt, hogy magaságyásokat csináltak fakerettel vagy anélkül. Az ágyások 2-3 x 4-6 méteresek, 20 cm magasak voltak, alacsony vagy magas gátakkal kötötték össze és a gravitációt kihasználva engedték a megfelelő mennyiségű vizet az ágyások közé. A reggeli öntözés után az ágyásokat fűzfavesszővel, vagy gyékénnyel  vagy szalmával takarták be, majd jó idő esetén nappalra lebontották, és csak éjszakára takarták vissza, egész addig amíg nem jött a tartós  jó idő.

A vetési időszak minden év 100.napja környékén történt, a palántázás pedig Orbán napja után. Azt szokták mondani, hogy „a vetés akkor kezdődik, amikor a porcsin fű kihajt”!

Veszprém megyében 2 helyen volt Bolgár kertészet: Zsófiapusztán és Bódén. Utóbbi az Erőmű gyárterülete helyén terült el kb. 25 hektáron. A bolgárkert kialakítás a Bóday család nevéhez kötődik. Ők telepítették le Valtelov Györgyöt és családját, hogy a kertészetet irányítsa. Ő volt a fő kertész!

A bolgárkert munkáját sok gyerek segítette, akiknek mindig terménnyel fizettek. A kertész felesége foglalkozott a termés leszedésével, amiket osztályoztak: első, másod- és harmadosztályú termések voltak.

Minden évben, Szent György napján bárányt sütöttek és mindenkit vendégül láttak, akik betértek hozzájuk.

1944-bn hazaindultak a bolgár kertészek, többet nem jöttek vissza. Lőrintéről még pár évig bedolgozott  egy Bolgár Pisti nevű kertész…de lassú vegetálás után véget ért a csoda kertészet Bódén…

 

2018-ban az ajkai önkormányzat újra élesztette a Bolgárkertészet hagyományát, emlékét itt Bódén!

Bolgárkert: a jövő központja épül Bódén

Napjainkban 3 hektár területen lehetőségük van mindenkinek , a kertészkedésre és a hagyományok ápolására. Jelenleg 30 család dolgozik a kertben, akik ugyanúgy az árasztásos technológiát és , vegyszermentességet alkalmazzák a termelés során. A családonként megtermelt zöldségek egy része rászoruló családok részére juttatják .el.

Szabóék sok mindent megtermelnek maguknak (Fotó: Tisler)

A terület tökéletes otthont ad még gyógynövények termesztésének és a lélekkertészetnek. Jelenleg Kovács Tibor kertész/gondnok segítségével bárkinek lehetősége van a gyógynövények megismerésére és kóstolására. Tibor bemutatói tökéletes tájékoztatást adnak a növények gyógyhatásairól, ízvilágáról! Jelenleg kb.50 féle gyógynövény található meg bemutató jelleggel itt a Bolgárkertben.

Kovács Tibor gondnok segíti a termelők munkáját (Fotó: Tisler)

 

Őszi séta a Bolgárkertben

Érdekes cikkek jelentek már meg a Bolgárkertről! Íme néhány:

https://ajkaiszo.hu/tag/bolgarkert-bode/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük