Bóday család kriptája

Bóday család kriptája a bódéi temetőben

 

A kripta rövid története

A bódéi temetőben található a Bóday-család kriptája, melyet 2005-ben a Nemzeti Kegyeleti Bizottság védetté, és a Nemzeti Sírkert részének nyilvánított.

A kriptában, ahová 1807 és 1945 között temettek, az egykori birtokos Bóday és Kramarics család tagjai nyugszanak. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban önkéntesként harcolt családtagok közül itt van eltemetve Bóday Elek (1816-1864), Bóday Mihály (1818-1888), Bóday Dániel (1825-1905) és Bóday Boldizsár (1831-1873). Bóday József (1821-1898) a devecseri temetőben nyugszik.

Az 1800-as évek elején épült kripta nagyon lepusztult, rossz állapotba került. A külső homlokzati fala a megdőlt, a kerítés részben összeomlott, anyaga eltűnt. Semmilyen felirat nem volt rajta megtalálható.

Néhány éve, még a védetté nyilvánítás előtt felmerült a részleges renoválás gondolata. Sajnos sem a temető tulajdonos egyházközség, sem a család anyagi helyzete (idős, távol élő leszármazottak) nem tették lehetővé az önerős helyreállítást. A településrészen működő Bódéért Hagyományőrző Egyesület szellemiségénél fogva feladatának tekinti a kulturális örökség megóvását és a műemlékvédelmet. Megalakulása óta a kegyeleti helyet és környezetét is a lehetőségek szerint gondozta, rendben tartotta. Március 15-i megemlékezéseit és koszorúzásokat itt rendezte. 2006-ban az egyesület elhatározta, hogy kezdeményezi a rendkívül rossz állapotban lévő kripta helyrehozatalát. A cél az volt, hogy a renoválási munka után a kriptát az eredetivel közel egyező formába visszaállítva a településrész egy valóságos emlékhellyel gazdagodjon.

Megkeresésükre a Bóday család leszármazottai a munkák szervezésével és lebonyolításával az egyesületet bízták meg. Szakemberrel elkészíttették a helyreállítás terveit, amit a Nemzeti Kegyeleti Bizottság és a temető fenntartó is engedélyezett. A munkák megkezdésének akadálya most már „csak” az volt, hogy nem álltak rendelkezésre a szükséges anyagi eszközök.
A helyi és területi pályázati források nagyon szűkössé váltak, ezért az egyesület a sajtó útján és levélben is megkereste a város lakóit, társaságait, képviselőit, hogy adományaikkal támogassák a felújítást. Szerencsére voltak olyan magánszemélyek, kis és nagyvállalkozások, akiknek fontos volt városunk múltja emlékeinek megőrzése, és a helyreállítás tervet támogatásra érdemesnek találták. Jelentős összeggel segített a Bóday család is. Így összegyűlt az összeg és építőanyag, amivel a munkát már meg lehetett kezdeni.

A helyreállítási munkákat úgy tervezték, hogy csak a homlokzat és a kerítés került volna felújításra, a kripta felnyitása nélkül. Miután a kriptát takaró növényzet letakarításra került, vált láthatóvá a kripta valódi állapota. Az erősen megdőlt homlokfalat kidőlés ellen 2007 őszén meg kellett támasztani. A tavaszi takarítás után észlelték, hogy a kriptát benövő növényzet gyökérzete a lejárati rész födémszerkezetét annyira tönkre tette, hogy az beszakadt. Nyilvánvalóvá vált, hogy belső tér feltárása nélkül a helyreállítást nem lehet elvégezni. Ez a helyreállítási költségeket alaposan megnövelte, de az egyesület ezt is vállalva az átdolgozott tervek szerint az egész építkezést szponzoráló, irányító és szakmunkáit végző Németh és Társa Építőipari Kft. segítségével megkezdte a helyreállítási munkákat. A jó állapotban lévő sírbolt feltárását majd lezárását a lehető leggyorsabban, a kegyeleti szempontokat figyelembe véve a család és az egyházak jelenlétében végezték. Elkészült az új homlokzat és lejárati rész. A munkák szeptemberben és októberben a régi kerítések bontásával és újra építésével folytatódtak. 2008 halottak napjára a kripta a jelenlegi formába került. Az építkezés valamennyi szervező, kisegítő és segédmunkáját az egyesületi tagok végezték.

2009 tavaszán kerültek fel az emléktáblák és a kereszt a homlokzatra.

A kripta felavatására 2009. március 15-én került sor. Az építkezés befejeztével az egyesület céljai teljesültek:

Egyrészt sikerült egy olyan országos védettségű építészeti emléket megőrizni a településnek, amihez hasonlóval Ajka városa csak kevéssel rendelkezik.

Másrészt létrejött egy olyan valós emlékhely, ahol az utódok méltóképpen leróhatják kegyeletüket nemcsak a kriptában nyugvó, hanem valamennyi, ma már ismeretlen helyen eltemetett 48-as honvéd  emléke előtt.

 

A kripta 2005 telén, a felújítás megkezdése előtt

 

 

A kripta 2005. telén, a felújítás megkezdése előtt

 

 

 

 

 

 

Kripta homlokfalának megtámasztása kidőlés ellen

 

 

 

 

 

Homlokzat bontás 2008.

 

 

 

 

 

 

Bejárat lefalazása 2008.

 

 

 

 

 

 

Új homlokzat építése 2008.

 

 

 

 

 

Az elkészült új homlokzat

 

 

 

 

 

 

Kerítés felújítása 2008.

 

 

 

 

 

A munkákat végző egyesületi tagok egy csoportja

 

 

 

 

 

 

Elkészült a kripta 2009. március 10.

 

 

 

 

 

Kripta avatás 2009. március 15.

 

 

 

 

 

 

Kripta avatás 2019. március 15.

 

 

 

 

 

Kripta a koszorúzási ünnepség után 2009. március 15.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük