Horváth Károly

Horváth Károly

Ha egy mondatban szeretnénk megfogalmazni, hogy mit  tett Karcsi bácsi a hagyományok megőrzése érdekében, akkor azt írhatnánk, hogy a múltunkat adta nekünk, Bódén élőknek.

1951-ben született. Az általános iskolát abban az épületben végezte, minek megóvása, az emlékek összegyűjtése érdekében később nagyon sokat tett.

A családi hagyományokat követve (édesapja Kossuth díjas bányász volt), a kiváló képességű és szorgalmú fiatalember Bányagépész és Bányavillamossági Mérnök diplomát szerezett.

A Veszprémi Szénbányák Jókai Bányaüzemében kezdett dolgozni. Foglalkozott a szállítás biztonságával, később pedig a minőségirányítási rendszer kidolgozásával foglalkozott.

2005-ben ment nyugdíjba, ami számára nem a pihenést jelentette, hanem a közösség érdekében végzett munka kiteljesedését. A bányászhagyományok felkutatása, ápolása, Bódé történetének megörökítése  érdekében nagyon sokat dolgozott.

Kutatta és megőrizte az utókor számára a településhez köthető személyeket, családokat. Ennek a munkának az eredménye, hogy megismerhetjük Bóday Gábor ( Czekelius Güntner), Rietmüller Ármin, Wiesen Rajmond életét és munkásságát.

Egy nagyszabású kutatás és kitartó munka eredménye volt, hogy 2014. decemberében a feltárt és teljesen felújított Bóday Kriptát a Bódéért Hagyományőrző Egyesület tagjainak támogatásával átadták. Ami Nemzetei Sírkert része és Karcsi bácsi vezetésével minden évben az emlékezés fontos helyszíne. Ebben a munkában többen támogatták Horváth Károlyt, csak néhány név a teljesség igénye nélkül: Kersner István, Kersner Istvánné, Németh László, Utassy István.

A kriptában nyugszanak azok a Bóday ifjak, akik az 1948-49-es szabadságharcban szolgálták a hazát.

Bóday család kriptája

Karcsi bácsi munkájának köszönhetően a Bóday család leszármazottai és Bódé lakosai március 15-én és Halottak napján is tiszteletüket teszik a kriptánál.

2021-ben a Bányászati Múzeum vezetésével bízták meg Horváth Károlyt. Munkájának eredményességét mutatja, hogy az egész ország területéről érkeznek olyan csoportok, melyek Karcsi bácsi vezetésével szeretnék megismerni a bányászat és a környék múltját. Az ő nevéhez fűződik a Fogadj örökbe egy gépet felhívás, amely során önkéntesek, egykori bányászok, családtagjaik, hagyományőrzők vállalták valamely általuk kiválasztott gép, berendezés felújítását, rendszeres karban tartását.  Az örökbefogadással nem csupán a gépek állagának megóvását akarják elérni, hanem egy jó közösséget is szeretnének létrehozni.

2023.09.11-én Horváth Károly a Magyar Érdemkereszt Arany fokozatát vehette át, melyre egész városunk büszke.

A további aktív munkához kívánunk jó egészséget egyesületünk elnökének HORVÁTH KÁROLYNAK!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük